Η Πιστοποίηση αφορά τους υπαλλήλους (Σερβιτόροι – Τραπεζοκόμοι), οι οποίοι γνωρίζουν την εστιατορική τέχνη και τους κανόνες γαστρονομίας – οινολογίας εργάζονται σε χώρους εστίασης (ξενοδοχεία, εστιατόρια, επιχειρήσεις κέτερινγκ, αναψυκτήρια, λέσχες, οργανισμούς, καφετέριες κ.λπ.).
Ο εξεταστικός μηχανισμός αποτελείται από θεωρητική και πρακτική εξέταση.
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των εξετάσεων (θεωρητικού και πρακτικού μέρους), απονέμεται στον επαγγελματία πιστοποιητικό συμμόρφωσης, πενταετούς διάρκειας.
Η διαδικασία Πιστοποίησης για την ειδικότητα αυτή είναι Διαπιστευμένη από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ.), σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Διεθνούς Προτύπου ISO/IEC 17024.