Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (Ε.Κ.Ε.) είναι η οικειοθελής δέσμευση των επιχειρήσεων για ένταξη στις επιχειρηματικές τους πρακτικές, κοινωνικών και περιβαλλοντικών δράσεων, που είναι πέρα από όσα επιβάλλονται από τη νομοθεσία και έχουν σχέση με όλους όσοι άμεσα ή έμμεσα επηρεάζονται από τις δραστηριότητές τους. Οι επιχειρήσεις αποτελούν οντότητες οι οποίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το κοινωνικό σύνολο μέσα στο οποίο δραστηριοποιούνται, επηρεάζοντας και επηρεαζόμενες από τα δεδομένα της εποχής και του χώρου δράσης τους. Οφείλουν, επομένως, να αναγνωρίζουν την ευθύνη που τους αναλογεί απέναντι στην κοινωνία και το περιβάλλον και να εξασφαλίζουν την αειφόρο ανάπτυξη, δηλαδή την «ανάπτυξη που καλύπτει τις ανάγκες του παρόντος χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τη δυνατότητα των μελλοντικών γενεών να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες».
Σε αυτό το πλαίσιο, η επιχείρηση έχει στη διάθεσή της διάφορα εργαλεία, σύμφωνα με τα οποία μπορεί να αναπτύξει και να εκδώσει απολογισμούς αειφορίας ή εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, όπως είναι το G.R.I., το ISO 26000, ISO 20121, AA1000APS, ISO 37120, o ΚΩΔΙΚΑΣ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ.
Το ISO 26000 είναι περισσότερο οδηγός και όχι πρότυπο απαιτήσεων. Συνεπώς δεν πιστοποιείται. Βοηθάει όμως τους οργανισμούς να «μεταφράσουν» τις αρχές σε αποτελεσματικές ενέργειες, δράσεις και βέλτιστες πρακτικές σχετικά με την κοινωνική ευθύνη. Η TÜV AUSTRIA Cyprus αναλαμβάνει τον έλεγχο της ορθής εφαρμογής του ISO 26000 στην επιχείρηση και εκδίδει βεβαίωση ορθής εφαρμογής.
Το Global Reporting Initiative (GRI) είναι κατευθυντήριες οδηγίες υποβολής εκθέσεων αειφορίας που αναπτύχθηκαν για να βοηθήσουν τους οργανισμούς να υποβάλουν αναφορές σχετικά με τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές επιδόσεις, την κοινωνική ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα και να αυξήσουν την υπευθυνότητά τους. Η TÜV AUSTRIA Cyprus αναλαμβάνει τον έλεγχο απολογισμού Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης σύμφωνα με το GRI-G3.1 και GRI-G4 και την έκδοση των σχετικών βεβαιώσεων αξιολόγησης επιπέδου και διασφάλισης ποιότητας.
Ο Κώδικας Βιωσιμότητας φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα πρακτικό εργαλείο διαφάνειας και αυτοδέσμευσης των οργανισμών σε θέματα Βιώσιμης Ανάπτυξης και Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας, το οποίο θα απαντά στις επιταγές της Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για δημοσιοποίηση μη οικονομικών στοιχείων (non-financial reporting). Ουσιαστικά ανταποκρίνεται στην ανάγκη μέτρησης της οικονομικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής επίδρασης των Οργανισμών.
Ο Κώδικας Βιωσιμότητας βασίζεται σε διεθνή πρότυπα, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιομορφίες της αγοράς, το μέγεθος των Οργανισμών καθώς και το βαθμό ωρίμανσής τους. Ο Κώδικας Βιωσιμότητας έχει ως στόχο τη δημιουργία μιας κοινής πλατφόρμας Βιώσιμης Ανάπτυξης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Οι εταιρείες που έχουν επαληθευθεί για την εφαρμογή των κατευθυντήριων οδηγιών Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης έχουν την επιβεβαίωση ενός ανεξάρτητου οργανισμού ότι:
Η Επαλήθευση απευθύνεται σε όλες τις επιχειρήσεις ανεξάρτητα από το μέγεθός τους ή από τον τομέα δραστηριότητάς τους.