Το IFS (International Food Standard) αποτελεί ένα ιδιωτικό Πρότυπο πιστοποίησης ασφάλειας και ποιότητας τροφίμων, το οποίο διαχειρίζεται ο Οργανισμός IFS Management GmbH και έχει αναπτυχθεί από τις Ενώσεις του Γερμανικού Λιανικού Εμπορίου (HDE) και της αντίστοιχης Γαλλικής (FCD), ενώ συμμετείχαν και οι ιταλικές Ενώσεις (CONAD, COOP).
Το IFS Food μπορεί να εφαρμοστεί από επιχειρήσεις που επεξεργάζονται τρόφιμα, ή συσκευάζουν χύμα προϊόντα διατροφής. To IFS Food είναι αναγνωρισμένο από τον Global Food Safety Initiative (GFSI).
Το IFS Food αποτελεί διεθνώς αναγνωρισμένο πρότυπο ασφάλειας και ποιότητας τροφίμων. Οι θεμελιώδεις στόχοι του IFS Food, όπως και των υπολοίπων IFS προτύπων είναι να:
Περιλαμβάνει απαιτήσεις για:
Το πρωτόκολλο επιθεώρησης απαριθμεί επίσης τις διαδικασίες που πρέπει να τηρηθούν από τις επιχειρήσεις που ελέγχονται.
Η αρχική επιθεώρηση IFS Food πραγματοποιείται σε χρόνο και ημερομηνία που συμφωνούνται μεταξύ της επιχείρησης και του φορέα πιστοποίησης. Κατά τη διάρκεια, της επιθεώρησης ελέγχεται ολόκληρη η επιχείρηση σε σχέση με τη τεκμηρίωσή της και τις καθαυτές διαδικασίες.
Το πιστοποιητικό έχει ετήσια διάρκεια, ενώ η ημερομηνία ανανέωσής του υπολογίζεται από την ημερομηνία της αρχικής επιθεώρησης και όχι από την ημερομηνία έκδοσής του.
Η εφαρμογή και η πιστοποίηση – σύμφωνα με το Πρότυπο IFS Food – αποτελεί σημαντικό εφόδιο για τις επιχειρήσεις που εξάγουν τα προϊόντα τους, παράγουν προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας (private label), ή προμηθεύουν μεγάλες αλυσίδες λιανικής (super markets) και προσδίδει προστιθέμενη αξία σε έναν οργανισμό καθώς:
Η πιστοποίηση – σύμφωνα με το Πρότυπο IFS Food – απευθύνεται σε όλες τις επιχειρήσεις παραγωγής, μεταποίησης, συσκευασίας τροφίμων ή συστατικών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή των τροφίμων, και εφαρμόζεται σε όλα τα στάδια της επεξεργασίας τροφίμων μετά την πρωτογενή παραγωγή.