Το Σχήμα καθορίζει θεμελιώδεις απαιτήσεις και διαδικασίες τις οποίες ένας Οργανισμός πρέπει να εφαρμόσει προκειμένου να λάβει την πιστοποίηση «NO FOOD WASTE», σχετικά με την παρακολούθηση και αξιολόγηση των επιπέδων σπατάλης τροφίμων που προκύπτει ή δύναται να προκύψει σε αυτόν. Οι ενέργειες που λαμβάνει ο κάθε Οργανισμός έχουν άμεση συσχέτιση με συνεργάτες, προμηθευτές, πελάτες και άλλους ενδιαφερόμενους οι οποίοι απαρτίζουν την διαχειριστική αλυσίδα των τροφίμων.
H σπατάλη τροφίμων αποτελεί ένα παγκόσμιο ζήτημα με συνεχώς αυξανόμενη θέση στις προτεραιότητες των κρατών. Η πρόληψη, η βελτιωμένη μέτρηση της σπατάλης τροφίμων, η αξιοποίηση υπολειμμάτων και οι εθελοντικές συμφωνίες προσφέρουν τις περισσότερες δυνατότητες για επιτάχυνση της προόδου σε ότι αφορά την επίτευξη του Στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε. (SDGs 12.3) για μείωση κατά 50% των παραγόμενων απορριμμάτων τροφίμων έως το 2030, καθώς και μείωση των απωλειών. Τα τρόφιμα αποτελούν πολύτιμο βασικό αγαθό και η παραγωγή τους μπορεί να απαιτεί την κινητοποίηση σημαντικών πόρων, γεγονός που συνεπάγεται περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό κόστος.
Η συνεχής αυτή αλλαγή με τις πολλαπλές επιπτώσεις αποτελεί κομμάτι ενός πολύπλευρου ζητήματος και συνδέεται πρωτίστως με την:
Το Σχήμα Πιστοποίησης και το λογότυπο «NO FOOD WASTE», συνδράμει κάθε Οργανισμό να:
Για την πιστοποίηση κάθε Οργανισμού με το Σχήμα Πιστοποίησης «NO FOOD WASTE» πρέπει να ακολουθηθούν τα παρακάτω βήματα:
Το Σχήμα Πιστοποίησης «NO FOOD WASTE» αφορά Οργανισμούς που δραστηριοποιούνται σε όλο το μήκος της αλυσίδας τροφίμων (πρωτογενής παραγωγή, επεξεργασία, συσκευασία, μεταποίηση, αποθήκευση, χονδρική και λιανική διάθεση, παροχή υπηρεσιών όπως εστίαση, φιλοξενία, υγεία, εκπαιδευτικές δομές κ.α.) ανεξάρτητα από το μέγεθος ή την πολυπλοκότητα της δομής τους (π.χ. Οργανισμοί ενός ή πολλαπλών σημείων).
Ως τέτοιοι Οργανισμοί ενδεικτικά αναφέρονται, μονάδες επεξεργασίας και μεταποίησης τροφίμων, αγορές που παράγουν απόβλητα (κρεαταγορές, ιχθυαγορές, λαχαναγορές), υπεραγορές τροφίμων (super market), ξενοδοχειακά καταλύματα, μονάδες υγειονομικής περίθαλψης (νοσοκομεία, κλινικές, θεραπευτήρια), ξενώνες, επιχειρήσεις τροφοδοσίας (catering), επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, σχολεία, παιδικοί σταθμοί, αεροπορικές εταιρείες, κατασκηνώσεις κ.α.