Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων FSSC 22000

Σύντομη περιγραφή

Το Σχήμα FSSC 22000 – Food Safety System Certification 22000 αποτελεί ένα ολοκληρωμένο Σχήμα Πιστοποίησης για Συστήματα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων, που διαχειρίζεται ο μη κερδοσκοπικός Ολλανδικός Οργανισμός Foundation for Food Safety Certification. Βασίζεται στο διεθνές πρότυπο ISO 22000 “Συστήματα Διαχείρισης της Ασφάλειας Τροφίμων-Απαιτήσεις για τους Οργανισμούς της Αλυσίδας Τροφίμων”, στις εκάστοτε τεχνικές προδιαγραφές για τα προαπαιτούμενα  (PRPs) και στις πρόσθετες απαιτήσεις (additional requirements ) του Σχήματος.

To FSSC 22000 είναι αναγνωρισμένο από τον Oργανισμό Global Food Safety Initiative (GFSI).

Αναλυτική περιγραφή

Το FSSC  22000 παρέχει ένα ολοκληρωμένο μοντέλο πιστοποίησης που μπορεί να εφαρμοστεί σε ολόκληρη την αλυσίδα τροφίμων, σε τομείς στους οποίους υπάρχουν τεχνικές προδιαγραφές για τα προαπαιτούμενα, πχ. Στην παραγωγή, επεξεργασία και μεταποίηση τροφίμων και συστατικών, στα υλικά συσκευασίας τροφίμων, στην εστίαση,  στη μεταφορά και αποθήκευση, κλπ.

Το Σχήμα FSSC 22000 αποτελείται από:

Ποια είναι η διαδικασία της πιστοποίησης;

Για να πιστοποιηθεί μια επιχείρηση κατά το Σχήμα FSSC 22000 πρέπει να καλύπτει τις απαιτήσεις του ISO 22000, τις τεχνικές προδιαγραφές για τα προαπαιτούμενα (Κανόνες Ορθής Βιομηχανικής και Ορθής Υγιεινής Πρακτικής) καθώς και τις πρόσθετες απαιτήσεις του σχήματος FSSC 22000 (άμυνα τροφίμων, απάτη στα τρόφιμα, διαχείριση αλλεργιογόνων κ.λπ.). Οι επιχειρήσεις μεταποίησης και επεξεργασίας τροφίμων, οι οποίες είναι ήδη πιστοποιημένες κατά ISO 22000, χρειάζεται μόνο να ανασκοπήσουν το σύστημα, για να συμπεριλάβει τεχνικές προδιαγραφές και τις πρόσθετες απαιτήσεις, ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του Σχήματος FSSC 22000.

Ποια είναι τα οφέλη από τη λήψη της πιστοποίησης;

Η πιστοποίηση σύμφωνα με το Σχήμα FSSC 22000 προσδίδει προστιθέμενη αξία σε έναν οργανισμό, καθώς:

Σε ποιους φορείς και επιχειρήσεις απευθύνεται;

Η πιστοποίηση απευθύνεται σε όλες τις επιχειρήσεις παραγωγής, μεταποίησης τροφίμων, προσθέτων και συστατικών, υλικών συσκευασίας τροφίμων και εστίασης, ανεξάρτητα από το μέγεθος και την πολυπλοκότητα τους.

Σε ποιον μπορώ να απευθυνθώ;
Τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών